3

В Одесі урочисто відкрили Грецький парк


В Одесі урочисто відкрили Грецький парк

2 вересня в рамках святкування Дня міста Одеси відбулося урочисте відкриття Грецького парку на схилах Приморського бульвару. Урочистий захід приурочили до святкування 224-річчя Одеси.


  Червону стрічку урочисто перерізали міністр закордонних справ Павло Клімкін, мер Одеси Геннадій Труханов, меценат реконструкції парку, глава Благодійного Фонду Пантелеймон Бумбурас, мер Пірей Янніс Мораліс і Радник Посольства Грецької Республіки в Україні Александрос Будуріс.
   Раніше на цьому місці знаходився Місячний парк, який з роками прийшов в занепад. Пантелеймон Бумбурас виступив з ініціативою зайнятися його реконструкцією. Реконструкція Грецького парку почалася в 2017 році. Проект благоустрою затвердила міська влада. Підрядник будівництва - СК "Гефест", фахівці якої розробили комплексний проект. Для запобігання зсувів на схилі, будівельники забили в землю близько 700 паль і встановили потужну підпірну стіну. Наша компанія теж брала участь в проекті, підібравши унікальне ліфтове обладнання.

   Грецький парк поділений на умовні три частини: арт-зону під відкритим небом, дитячу розважальну і прогулянкову. Загальна площа парку - 33 908,1 кв. м.

   Загальна площа озеленення - 22 925,7 кв.м.

   Кожна частина парку буде обладнана прогулянковими терасами, алеями і парковою меблями. Крім того, на території встановлено сучасне освітлення і проведені необхідні комунікації (система дренажу, каналізація, система поливу зелених насаджень і т.д.).

  Доступ в парк забезпечений за допомогою масивних сходів з верхньої тераси Приморського бульвару, сучасного панорамного ліфта KONE, наскрізного тунелю під Потьомкінськими сходами, що з'єднує Грецький і Стамбульський парки.

 Потрапити в парк можна або з боку Потьомкінських сходів, або спустившись сходами з Приморського бульвару. Для пішоходів з колясками і для маломобільних громадян передбачений ліфт KONE, який безперешкодно допоможе їм піднятися або спуститися. Це важливо, тому що для громадян з обмеженими можливостями раніше потрапити на цю територію було в принципі неможливо.
   Початковий проект парку, представлений архітектурної студією "Декарт" і розроблені її засновником Анатолієм Ексаревим, спочатку передбачав спорудження вздовж підпірної стіни Приморського бульвару цілого ряду будівель, оформлених в стилі псевдоклассіцізма "по-багатому" і призначених для розміщення в них торгових точок і ресторанів. У свою чергу, засновник студії Ната Головченко раніше намагалася переконати жителів Одеси в тому, що в даний час змінилося призначення парків - і люди тепер в них ходять не для того, щоб гуляти і відпочивати в тіні дерев, а щоб поїсти і розважитися. Однак, пізніше проект був перероблений під тиском громадськості - в ньому зменшили торговельні площі, збільшили площу зелених насаджень і відмовилися від концепції "торговий центр серед дерев".

   Арт-зона парку своєю назвою зобов'язана творчої задумом авторів проекту і архітекторів. Спускаючись з основних масивних сходів, гості парку побачать копії давньогрецьких статуй.

    Основна визначна пам'ятка - унікальний фонтан "Початок почав", створений одеським скульптором Михайлом Ревою. Згідно із задумом автора, образ символізує світобудову. Скульптура фонтану складається з 150 окремих частин, які були зібрані вручну.


  Грецький парк - подарунок Одесі від «Фонду Бумбураса» в знак зміцнення дружби між Одеси і Греції. Другий етап створення Грецького парку планується завершити до кінця березня 2019 року. Тоді тут відкриється Музей грецької культури, з'явиться майданчик для дітей та багато іншого.

: